Metra - MetrAcademy - opleidingen voorjaar 2020

terug naar nieuwsberichten

OPLEIDING metrAcademy, opleidingen voorjaar 2020:

 

METRA bundelt onder de naam metrAcademy alle opleidingen die wij aanbieden voor professionele zorgverleners. Deze opleidingen focussen zich vooral rond de thema’s transfers, manutentie, ergonomie en comfort & bescherming voor de zorgontvanger. Onderwerpen die ons nauw aan het hart liggen. We leggen de lat ook hoog: elke opleiding moet qua onderwerp een belangrijke meerwaarde bieden aan de professionele zorgverlener én de opleidingen worden verstrekt door onafhankelijke specialisten, die een referentie zijn in de sector. Er wordt ook evenwicht nagestreefd tussen theorie en uitgebreide praktijkoefeningen. Er zijn telkens ook maar maximaal 20 cursisten toegelaten om een optimale leeroverdracht en interactie te garanderen.

De opleidingen vinden plaats in het comfortabele seminarielokaal van METRA, Jan Samijnstraat 25, 9050 Gentbrugge.

Tot aan de zomer van 2020 plannen wij 3 opleidingsdagen:

(1) 06 maart 2020 :‘Van niet-fixeren tot wel fixeren en alles ertussenin’ door Heidi Lemmens (Ergo Sum)

(2) 28 april 2020: ‘Transfers volgens de Golden Circle Why - How – What: opstaproces (actieve tillift) en transfers binnen de grenzen van het bed (transferlakens)’ door Jo De Clerck (ComfortCare)

(3) 21 mei 2019: ‘Het Transfer-Analyse-Model 2.0, met focus op een ergonomische werkhouding tijdens het verplaatsen van een patiënt’ door Lieven Maertens (Zorgergonomie)

De eerste opleiding heeft dus als thema ‘Van niet-fixeren tot wel fixeren en alles ertussenin’.

Met betrekking tot vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM) beschrijft de Belgische wetgeving geen duidelijke, uniforme aanpak. Toch zijn de procedures in de verschillende instellingen vrijwel analoog. Dit uiteraard met eigen accenten.

Echter, het implementeren van de procedure op de werkvloer is niet evident! Er moeten heel wat obstakels overwonnen worden:

• Hoe kan de procedure worden omgezet naar praktische richtlijnen?

• Hoe kunnen we materialen inzetten om de patiënt zo weinig mogelijk te beperken in zijn vrijheid en toch de veiligheidsrisico’s zoveel mogelijk vermijden?

• Hoe krijgen we elke hulpverlener mee op de kar van fixatie-arm beleid?

• Hoe kunnen we de besluitvorming ondersteunen?

Heidi Lemmens, ergotherapeut, lesgever en freelance deskundige binnen het VBM-beleid, gidst u doorheen deze opleidingsdag, met evenwichtige aandacht voor theoretische knowhow, concrete implementatie op de werkvloer en praktisch toepassen.

Snel reageren is de boodschap, deze opleiding is erg gegeerd. Inschrijven kan vanaf nu, de eerste 20 inschrijvers zijn zeker van hun plaats. U vindt alle gedetailleerde informatie m.b.t. onderwerp, doelgroep, programma en inschrijven in de uitnodiging in bijlage of via deze link.

Voor de andere opleidingen volgen nog aparte uitnodigingen.

 

We kijken ernaar uit om u of uw collega’s te mogen begroeten op deze opleidingen!

 

 

Inschrijven kan vanaf nu, snel wezen is de boodschap, wij beperken het aantal deelnemers tot maximaal 20! U vindt alle gedetailleerde informatie m.b.t. onderwerp, doelgroep, programma en inschrijven in de uitnodiging in bijlage of via deze link.

METRA bundelt onder de naam metrAcademy alle opleidingen die wij aanbieden voor professionele zorgverleners. Deze opleidingen focussen zich vooral rond de thema’s transfers, manutentie, ergonomie en comfort & bescherming voor de zorgontvanger. Onderwerpen die ons na aan het hart liggen. We leggen ook de lat ook hoog: elke opleiding moet qua onderwerp een belangrijke meerwaarde bieden aan de professionele zorgverlener én de opleidingen worden verstrekt door onafhankelijke specialisten, die een referentie zijn in de sector. Er wordt ook evenwicht nagestreefd tussen theorie en uitgebreide praktijkoefeningen. Er zijn telkens ook maar maximaal 20 cursisten toegelaten om een optimale leeroverdracht en interactie te garanderen.

De opleidingen vinden plaats in het comfortabele seminarielokaal van METRA, Jan Samijnstraat 25, 9050 Gentbrugge.